23 000 deltagare har anmält sig till årets Vätternrunda. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Dags för cykelvecka vid Vättern

Publicerad

Nu i helgen väntas nästan 15 000 cyklister till Motala för cykla Tjejvättern och sedan avlöser loppen varandra under den kommande veckan. För första gången kommer elcyklar vara tillåtna under en del av tävlingarna.

Redan på fredagen tjuvstartade cykelveckan med MTB-Vättern, ett mountainbike-lopp över två distanser, 50 och 25 kilometer.

Vill sänka tröskeln

På lördagen går starten för den 28:e Tjejvättern. På söndag är det sedan dags för Halvvättern, som körs för tolfte gången. Då blir det också premiär för Vätternrundan 100 kilometer. I det loppet är elcyklar för första gången tillåtet.

– Vätternrundan vill sänka tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson i ett pressmeddelande.

En del i arbetet att få fler att cykla är också integrationsprojektet ”Cykla tillsammans” som Vätternrundan, Motala kommuns ungdomsverksamhet Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU har drivit under våren. Det har resulterat i att ett tiotal nyanlända ungdomar tillsammans cyklar Halvvättern.

Stora loppet nästa helg

– Vi arrangörer behöver tänka nytt och göra det vi kan för att fler ska cykla. Och ett sätt är förstås att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den här fantastiska upplevelsen, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Efter den första helgen fortsätter Cykelveckan med bland annat Skoj med Hoj för barnen och det populära loppet Minivättern. För det längsta och traditionella loppet Vätternrundan 300 kilometer går starten nästa fredag den 15 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.