Stanken från reningsverket på Simsholmen utreds. Foto: Arkivbild SVT

Dålig lukt hotar ny stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet av den nya stadsdelen Södra Munksjön har stött på patrull. En rapport visar att stanken från reningsverket Simsholmen gör att inget bör byggas närmare än 500 meter.

Kommunen planerar båda en ny skola och lägenheter endast 100 meter från reningsverket. Men en ny utredning som kommunen beställt visar att lukten från anläggningen kan bli ett hinder.

– Det här är ett hinder för de delar av den nya stadsdelen som ligger närmast. Något måste ske för att minska lukten innan man kan börja bygga där, säger Roger Rohdin, VA-chef i Jönköpings kommun till SVT Nyheter Jönköping.

Kom det som en överraskning?

– Nej, kanske inte för mig i alla fall, men de tidigare rapporter som har tagits fram har inte tagit med alla aspeketer av verksamheten på Simsholmen.

– Det är obehag för de närboende som det handlar om, sedan är det naturligtvis individuellt hur mycket man störs.

Skissar på åtgärder

Redan har kommunen börjat skissa på åtgärder som att rena utsläppen, täcka bassängerna och transporterna och att flytta de delar av verksamheten som går. Men samtidigt kostar det.

Att bygga in bassänger och göra höga skorstenar skulle innebära en kostnad i mångmiljonklassen. Och att flytta hela anläggningen mer än en miljard. Vilket också tar tid.

– Det är klart att det är bråttom nu med tanke på att det handlar om den framtida stadsutvecklingen, säger Roger Rohdin.

Redan nu har man påbörjat nya utredningar, innan politikerna får ta beslut om åtgärder. Bland annat ska ännu en luktutredning göra med tanke på felmarginaler.

Politiker överraskade

Beskedet om luktrapporten delgavs politikerna i tekniska utskottet igår. Och det kom som en överraskning.

– Den samlade reaktionen blev att vi alla förstod att detta blir en jätteutmaning för oss, säger Carin Berggren ( M), ordförande, till Jönköpings-Posten.

– Ska vi ha kvar Simsholmen? Det här är en jätteviktig fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.