Lina Bjerke är doktor i nationalekonomi Foto: SVT

Dålig variation i utbildningen på företagen

Publicerad

Företagen i Jönköpings län är bland de sämsta i landet när det kommer till att ha en bred variation i utbildningsnivå hos de anställda. Detta kan påverka hur framgångsrika de är visar ny forskning.

Forskning på högskolan i Jönköping visar att företagen i länet generellt har en ganska dålig mångfald när det gäller personalens bakgrund.

– Särskilt när det gäller utbildningsmångfalden, olika typer av utbildningsinriktningar och utbildningsnivåer. Det är inte minst högutbildad personal som saknas, säger Lina Bjerke som är doktor i nationalekonomi.

Nyföretagandet påverkas negativt

Enligt Lina Bjerke har dålig utbildningsmångfald negativa konsekvenser på näringslivet i regionen.

– Det påverkar produktivitetstillväxten, alltså hur man växer i företagen, och innovationskapaciteten. Det dras ner om man inte får olika idéer och tankar in i företaget. Och nyföretagandet påverkas särskilt av det här, säger Lina Bjerke.

”Anställer samma typ av personal som de alltid gjort”

Hon tror att regionens historik, med en hel del tung tillverkningsindustri, ligger i fatet när det gäller att få in högutbildade medarbetare. Att många företagare kanske anställer den typen av personal som de alltid har gjort.

– De måste tänka till lite mer när de anställer, säger Lina Bjerke.

Gnosjö sticker ut

Gnosjöandan får en känga i forskningsresultatet. Gnosjö hamnar i bottenskiktet i Sverige när det gäller utbildningsmångfald. Enligt Lina Bjerke skulle många företag i Gnosjö vara mer konkurrenskraftiga om de hade lite mer variation när de anställer ny personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.