Bartender står bakom en bardisk med flaskor, ett ölkran och staplade tallrikar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du krögaren Jonas Holmgren berätta vad han tror krävs för att restauranger ska överleva i en tuff konjunktur. Foto: Fredrik Weibull SVT

Restaurangkonkurser ökar – rekordmånga företag tvingas stänga

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangkonkurser slår rekord i Sverige när 122 företag gick i konkurs i mars, enligt Visita och Tillväxtanalys. Branschen pressas av höga hyror och återbetalning av skatteanstånd. Men det finns de företagen som går bra trots tuffare tider.

Under mars månad gick fler restaurangföretag än någonsin i konkurs då 122 företag i landet dukade under. Även lokalt i länet har det varit tuff i restaurangbranschen . Förra året var det 30 konkurser och det är den höga siffran på 15 år, enligt siffror från Tillväxtanalys som Visita sammanställt.

Men restaurangen Hvlidmarken utanför Jönköping har gått bra trots de tuffa tiderna.

– För oss har det gått bra. Vi har inte märkt av någon större problem med den här lågkonjunkturen, utan vi har kunnat rulla på med en viss ökning ända sen vi öppnade mars 2022, säger Jonas Holmgren som är en av delägaren i restaurangen.

Sviter efter coronapandemin

Några av förklaringarna till de ökade konkurserna är ökade hyror, stigande råvarupriser och mer försiktiga konsumenter. Dessutom har många företag haft det tufft sedan coronapandemin då de fick ett skatteanstånd som de nu ska betala tillbaka. Cirka 1,3 miljarder ska återbetalas av 16 000 restaurangföretag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.