Under mars månad gick fler restaurangföretag än någonsin i konkurs då 122 företag i landet dukade under. Även lokalt i länet har det varit tuff i restaurangbranschen . Förra året var det 30 konkurser och det är den höga siffran på 15 år, enligt siffror från Tillväxtanalys som Visita sammanställt.
Men restaurangen Hvlidmarken utanför Jönköping har gått bra trots de tuffa tiderna.
– För oss har det gått bra. Vi har inte märkt av någon större problem med den här lågkonjunkturen, utan vi har kunnat rulla på med en viss ökning ända sen vi öppnade mars 2022, säger Jonas Holmgren som är en av delägaren i restaurangen.
Sviter efter coronapandemin
Några av förklaringarna till de ökade konkurserna är ökade hyror, stigande råvarupriser och mer försiktiga konsumenter. Dessutom har många företag haft det tufft sedan coronapandemin då de fick ett skatteanstånd som de nu ska betala tillbaka. Cirka 1,3 miljarder ska återbetalas av 16 000 restaurangföretag.