I klippet berättar Johan Virdung, driftchef ledningsnätet Värnamo kommun, hur dammen i skogen kan skydda Värnamo mot skyfall. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så ska en damm i skogen skydda mot skyfall i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Åren 2004 och 2020 drabbades Värnamo av stora översvämningar när Lagan svämmade över. Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits för att minska konsekvenserna från översvämningar och skyfall – och fler är på gång.

– Vi har väl 100-150 ställen i kommunen där vi ska vidta olika typer av åtgärder, säger Johan Virdung, driftchef ledningsnätet Värnamo kommun.

Det kan handla om att bygga vallar, bygga bulor i vägar som leder bort vatten eller i vissa fall sänka gator för att leda bort vatten på ett säkert sätt vid skyfall.

– Det kommer ju att kosta många miljoner, men det kan bli betydligt dyrare att inte göra något. Vi har haft en bra dialog med politiken och det tror jag vi kommer att ha även i fortsättningen, säger Johan Virdung.

Klimatkrisen

I februari 2020 svämmade Lagan över och det fick byggas vallar för att skydda fastigheter och gator. Även vattennivån i Storån genom Forsheda var långt över normalflödet och kommunen fick bygga vallar för att skydda känsliga industrier från att få in vatten i sina lokaler.

– Jag tycker att vi klarade arbetet på ett bra sätt, vi var ute i god tid med att bygga skyddsvallar, säger Johan Virdung.

Damm i skogen skydd mot skyfall

Den globala uppvärmningen kommer enligt klimatforskare att leda till fler översvämningar och kraftigare skyfall i framtiden. I Värnamo kommun har man gjort 3D-modeller för att identifiera områden som skulle kunna drabbas av översvämningar.

Man har också vidtagit åtgärder för att begränsa konsekvenserna av skyfall. När kommunen anlade en våtmark i området Borgen utanför Värnamo tätort för några år sedan byggde man extra höga vallar.

– Det var för att kunna magasinera mycket vatten här uppe vid skyfall och förhindra att stora mängder hamnar nedströms, förklarar Johan Virdung.

I klippet kan du se hur dammen i skogen kan skydda Värnamo mot skyfall.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet