Tidigare låg en rad industrier i Dunkehallaravinen. Dessa har lämnat spår efter sig i form av olika typer av föroreningar. Provtagningar som gjorts visar att det i bottensedimentet i dammen vid Stallkvarn finns måttliga till höga halter av koppar, krom och nickel. På botten av dammen vid Hospitalkvarn visar provtagning på mycket höga halter av koppar och cancerogena PAH:er. När det gäller dammen vid Hulukvarn visar provresultaten på höga till mycket höga halter av koppar, samt låga till måttligt höga halter av krom, nickel och zink.
Gifter kan frigöras
I rapporten står det att de föroreningar som finns i marken normalt binds till jord och sediment. De skulle dock kunna frigöras vid extrema vattenflöden eller genom yttre påverkan. Då finns risk för spridning ner till Vättern.
Risken för att människors hälsa ska skadas där gifterna nu ligger i bottensediementen bedöms som liten.
– Men vi måste ju ändå se till att få bort det. Om det kommer ett hundraårsregn och någon damm brister riskerar gifterna att hamna i Vättern och det vill vi inte, säger Carin Berggren.
De åtgärder som konsulten föreslår i sin rapport är att muddra dammarna och frakta bort massorna till en deponi för farligt avfall. Dammarna är grunda och ganska små vilket skulle innebära att de kan muddras med hjälp av landbaserade grävmaskiner.
Miljonkostnad för kommunen
Enligt den konsultrapport som nu lämnats till Jönköpings kommun skulle kostnaden för saneringen landa på runt fem miljoner kronor. Då tillkommer administrativa kostnader och kostnader för annan upprustning av området.
– Jag är förvånad att det inte är dyrare, totalt får vi kanske räkna med att det kommer att kosta strax under tio miljoner kronor, säger Carin Berggren.
Och tekniska nämndens ordförande Anders Jörgensen (M) håller med.
– Hade du frågat mig innan hade jag kanske trott att saneringen skulle kosta betydligt mer, kanske det dubbla.
Nästa sommar
När arbetet kan inledas är oklart.
– Det måste ju upp till beslut först, men det har hög prioritet, säger Carin Berggren.
Enligt konsultens rapport är det bäst att genomföra arbetet när vattenståndet är som lägst, vilket det är i juli och augusti.
Kan det bli så att arbetet kan genomföras nästa sommar?
– Det tror jag skulle vara möjligt, säger Carin Berggren.
Hon ser gärna att man i samband med saneringsarbetet rustar upp området så att det blir ett trevlig strövområde som fler kan hitta till.
– Hoppas att vi kan göra det ännu mer tillgängligt och renovera de broar som finns där.