Foto: Pressbild

Dan Sylvebo (M) nominerad som nytt regionråd

Publicerad

Moderaterna nominerade på måndagskvällen vilka de vill se som regionråd i Region Jönköping kommande mandatperiod. Det blev Malin Wengholm och Dan Sylvebo. Val sker i regionfullmäktige den 18 december.

Sedan övriga allianspartier gjorde upp med socialdemokraterna, Miljöpartiet och Bevara akutsjukhusen finns Moderaterna inte med i styret i region Jönköping. Partiet får nu driva oppositionspolitik i regionen och på ett nomineringsmöte på måndagskvällen bestämde M vilka de vill se på regionrådsposterna de kommande fyra åren.

En enig regiongrupp

Nuvarande regionrådet Malin Wengholm valdes av en enig regiongrupp i Moderaterna till att bli ledande regionråd i opposition. Vid sin sida kommer hon att få Dan Sylvebo. Sylvebo jobbar nu som regionchef på Svenskt Näringsliv i Jönköping, ett uppdrag han kommer att vara tjänstledig ifrån, skriver han på sin Facebook-sida. Tidigare var han politisk redaktör på Jönköpings-Posten.

”Vi tror att Malin Wengholm och Dan Sylvebo tillsammans kommer att vara ett svårslaget team som kommer att driva en offensiv och slagkraftig oppositionspolitik och skapa de bästa förutsättningarna för att öka moderaternas väljarstöd i region Jönköpings län”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Eftersom Sylvebo inte fanns med på någon av partiets listor i senaste valet har han ingen rösträtt i regionfullmäktige. Han får dock lägga förslag och vara med i debatten.

Övriga nomineringar på mötet

Utöver posterna som regionråd utsågs Anders Gustafsson från Eksjö till 1:e vice ordförande i Regionfullmäktige och vice ordförande i Parlamentariska nämnden. Thomas Bäuml utsågs till 2:e vice ordförande i nämnden för Folkhälsa och sjukvård. Eva Nilsson utsågs som 2:e vice ordförande i nämnden för Trafik, infrastruktur och miljö.

Tidigare regionrådet Malin Olsson utsågs som ledamot i Insynsråd Polisregion öst samt ledamot i AER.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer