Därför blev flera tusen personer strömlösa i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Strömavbrottet som drabbade cirka 26 000 kunder i Jönköping och Huskvarna under förmiddagen orsakades i samband med ett underhållsarbete, då ett säkerhetssystem felaktigt löstes ut. Det skriver Jönköping Energi i ett pressmeddelande.

– Ett avbrott av den här digniteten med så här många drabbade har vi inte haft på 15 år, säger Marie Tigerberg, marknadskommunikatör på Jönköping Energi.

Det var vid 8.51 på onsdagsförmiddagen som delar av Jönköping och Huskvarna svartnade.

Strömavbrottet varade mellan klockan 08.51 och 09.22. Sedan kopplades kunderna in stegvis från klockan nio och de sista kunderna fick strömmen tillbaka ytterligare 20 minuter senare.

Säkerhetssystem löstes ut

Orsaken till strömavbrottet var alltså att ett säkerhetssystem felaktigt löstes ut i samband med omkopplingar i elnätet. Säkerhetssystemet finns för att skydda elnätet, enligt Jönköping energi.

– Det kan liknas med när en säkring löser ut i det egna hushållet. Dagens avbrott är ovanligt sett till antal drabbade kunder och omfattning men visar att säkerhetssystemet fungerat, säger Mats Javebrink, enhetschef Drift och underhåll på Jönköping Energi, i ett pressmeddelande.

Beklagar det inträffade

Jönköping energi har hittills inte fått några indikationer på att strömavbrottet orsakat några allvarliga konsekvenser men beklagar att kunder drabbats.

– Avbrottet åtgärdades ju inom en halvtimme. Vi jobbar ständigt med att ha ett säkert elnät så vi tar lärdom av det som hänt, säger Marie Tigerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer