I klippet ovan berättar kultur- och fritidsdirektören i Jönköping om varför de valt att stänga även utomhusanläggningarna. Foto: TT/Ørn E. Borgen

Därför har även träningsanläggningar utomhus stängt

Uppdaterad
Publicerad

Många föreningar är oroliga för att tappa medlemmar när idrottanläggningar tvingats stängda ned på grund av coronapandemin. Kultur- och fritidsdirektören i Jönköping förstår oron men försvarar beslutet. 

– Vi förhåller oss till den expertis som finns och därför är det inte lämpligt för tillfället att tillåta organiserad uteidrott, säger Mazar Alijevski.

Skärptes innan jul

Efter att restriktionerna skärptes strax innan jul stängdes alla kommunala idrottsanläggningar utomhus och inomhus i Jönköpings län. Beslutet gäller fram till och med den 24 januari och bygger, enligt fritidsdirektören, på expertis från Folkhälsomyndigheten, regeringen och smittskydd i Jönköping.

Corona Jönköping

Att inte kunna tillåta aktiviteter ens utomhus, som exempelvis allmänhetens åkning, är tuffa avvägningar att göra, menar Alijevski, men nödvändiga.

Konsekvenser för folkhälsan

Han säger att kommunen är väl medvetna om konsekvenserna ur ett folkhälsoperspektiv.

– Det är självklart ett problem. Vi är väldigt oroliga för att ungdomarna inte ska återgå till sina vanliga fritidsaktiviteter och vi har ständigt en dialog med föreningarna kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet