Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år odlar Jakob Junvik konventionellt igen efter att ha odlat ekologiskt i sju år. Foto: SVT

Lantbrukaren Jakob Junvik om att lämna ekoodlingen

Uppdaterad
Publicerad

När matpriserna är höga och allt färre handlar ekologiska produkter i livsmedelsbutiken, har en tuff situatuation uppstått för ekobönderna i Sverige. Jakob Junvik i Mullsjö är en av många lantbrukare som lämnat den ekologiska odlingen för den konventionella.

– Man har lärt sig en del av att odla ekologiskt och hur man bearbetar ogräsen. Man tar med sig delar därifrån när man börjar odla konventionellt igen, säger han.

Bytet hindrar inte Jakob Junvik att jobba för att hålla nere utsläppen. Han berättar att han håller ett öga på den teknik som kommer. Nyligen investerade han i en GPS-styrd konstgödselspridare för att motarbeta att det blir för mycket gödning på fel ställen, eller att samma område körs dubbelt.

– Det hjälper mycket. Sen är vi inte så stora vilket gör det svårt att få tag i den allra senaste tekniken, men det blir tillgängligt på begagnat-marknaden allt eftersom.

I klippet berättar Jakob Junvik om varför han gick från ekologisk odling till konventionell, och vad som krävs för att han ska gå tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.