Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Junvik driver sin gård tillsammans med sin fru i Mullsjö. Foto: Karolin Fridell/SVT

Jakob kan bara skörda tjugo procent på vissa odlingar

Uppdaterad
Publicerad

Trots regn de senaste dagarna fortsätter böndernas odlingar att ta stryk. Bonden Jakob Junvik kan på flera av sina fält bara få ut 20 procent av sina odlingar. Kvalitén på skörden skiljer sig också mycket beroende på var man är, trots att man befinner sig på samma fält, berättar Jakob.

I klippet följer vi med Jakob ut på hans åkrar där mycket av hans spannmålsodlingar förstörts.

Jakob Junvik, bonde på Källekulla Gård i Mullsjö märker tydligt av vädret på sina skördar, trots detta finns det andra bönder i området som har det tuffare. Han berättar för SVT att idag behöver flera behöver stöd från Länsstyrelsen, men att han än så länge klarar sig utan.

Dåliga bevattningsmöjligheter

Många bönder har kunnat förbereda sig bättre inför årets sommarvärme jämförelse med katastrofsommaren 2018. Men för Jakob har förberedelserna varit svårare då han inte har så stora bevattningsmöjligheter på sina marker.

– Vi får vara glada för det regn vi får, men det är under försommaren som vi behöver regnet som mest för det händer så mycket då, säger Jakob Junvik.

”Varierar otroligt mycket på ett fält”

Efter veckor med sol och värme borrade Jakob hål på flera ställen runt om på fältet. På en yta borrade han 60 centimeter djupt ner i jorden utan att hitta något vatten.

– Det fanns absolut inget vatten, det var snustorrt, säger Jakob Junvik.

Bara 10 meter längre bort borrade han ungefär hälften så djupt och hittade fuktig jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.