Ute i skogen råder det totalt förbud för att göra upp eld. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Totalt eldningsförbud i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt i skog och mark, därför utökas nu eldningsförbudet och kommer från tisdagen gälla i alla länets 13 kommuner. För den som ska grilla gäller extra försiktighet.

Eftersom det torra och varma vädret ser att fortsätta hölls på måndagen ett nytt möte mellan länsstyrelsen och kommunerna. Förra veckan infördes eldningsförbud i Eksjö och Vetlanda kommuner. Från och med tisdag kommer det gälla i hela länet.

– Vi ser nu att analysen visar att ett eldningsförbud behövs i hela länet, säger biträdande räddningschef i Jönköping, Göran Melin.

Grill på anvisad plats

Det är fortfarande tillåtet att elda på anvisade platser och hemma i trädgården, men det gäller att vara försiktig. Den som grillar måste kunna släcka elden snabbt om det skulle behövas.

Ute i skogen råder det totalt förbud för att göra upp eld. Den som använder skärverktyg som kan ge ifrån sig gnistor ska vara extra försiktig. Det finns heller inget regn i sikte vilket ytterligare ökar brandrisken i skogen.

– Vi har sett att det varit torrt länge vilket ökar brandriskerna, säger Jonas Petri, förbundsdirektör på Höglandets räddningstjänstförbund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.