Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karin Nalbin vad torkan kan få för konsekvenser för matpriserna och vilka åtgärder som lantbrukarna kan vidta för att det inte ska bli så illa som 2018 om torkan håller i sig. Foto: Johannes Tolf/SVT

LRF Jönköpings län: Torkan kan göra maten dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens torka och den kalla våren kan leda till att den svenskproducerade maten blir dyrare. Samtidigt säger LRF:s länsordförande Karin Nalbin att jordbrukarna i Jönköpings län trots allt är bättre förberedda nu jämfört med under den svåra torkan sommaren 2018.

Under helgen har många bönder i länet redan tagit in säsongens första vallskörd. Men många lantbrukare, inte minst i de östra delarna av Jönköpings län, vittnar om att torkan och vårens kyla medfört sämre skördar. Vissa lantbruk är redan nu extremt påverkade av torkan.

– På vissa ställen finns det i princip ingenting, på andra ställen är det i stort sett normalt. Det är en stor variation mellan lantbruken, säger Karin Nalbin.

Slaktade djur under torkan 2018

Katastrofsommaren 2018 tvingades en del lantbrukare slakta fler djur än planerat eftersom vallskördarna var så dåliga och det blev brist på mat till djuren.

– Än så länge är det ingen kris eftersom sommaren ju inte är slut. Vi hoppas på en väderförändring så att vi får bättre skördar senare under sommaren, säger Karin Nalbin.

I klippet ovan berättar hon vad torkan kan få för konsekvenser på matpriserna och vilka åtgärder som lantbrukarna kan vidta för att det inte ska bli så illa som 2018 om torkan håller i sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet