Charlotta Mellander menar att utmaningarna med en för snabbt ökande befolkning förvisso kan vara svåra men att alternativet – att befolkningen minskar – är ofantligt mycket värre. Foto: Privat/ Martina Holmberg / TT

Därför växer vissa kommuner mer än andra

Publicerad

Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi på handelshögskolan i Jönköping och hon förklarar varför kommuner som Habo ökar i befolkning medan exempelvis Gnosjö minskar.

Mellander forskar om städer och regional utveckling och menar att en av anledningarna till en ökad befolkning i vissa kommuner är att de ligger i nära anslutning till en större stad, som exempelvis Habo.

– Det kan även handla om att det är billigare att bosätta sig där.

Hon medger att det kan finnas svårigheter för kommunen att bemöta ett stort antal nyinflyttade på kort tid, men menar ändå att det är ett enormt mycket bättre scenario än när det går åt andra hållet – ungefär så som det ser ut i Gnosjö.

Se Charlotta Mellander berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.