Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frivilliga automobilkåren i Jönköping är redo att hjälpa till vid stora skogsbränder. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Frivilliga Automobilkåren redo att hjälpa till vid stora skogsbränder i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Det torra och varma vädret gör nu att det finns en hög risk för skogsbränder i länet. Därför ligger nu Frivilliga Automobilkåren, FAK, i Jönköpings län i stabsläge för att hjälpa till om skogen skulle antändas.

Kåren håller till några mil utanför Jönköping. Här finns allt mellan himmel och jord, men främst gammal militärutrustning. 

– Vi har fordon, containrar, mat, kläder och reservdelar så att vi kan laga våra fordon och prylar, säger Bill Skoglund som är kårchef för FAK i länet. 

Har gått upp i stabsläge

Kårens uppgift är att stödja räddningstjänsten med logistik vid till exempel stora skogsbränder. Med tanke på det varma och torra vädret så har de nu gått upp i stabsläge. 

– Telefonen kan ringa när som helst och ringer den så har vi åtta timmar på oss rulla ut men det kommer att gå mycket fortare eftersom det mesta är packat och står redo på lastbilar, säger han. 

I klippet visar Bill Skoglund runt på deras lager utanför Jönköping. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.