Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rickard Wertheimer som är insatsledare på räddningstjänsten i Värnamo är positivt till att de kan använda sig av satelliter för att upptäcka bränder. Foto: MSB/SVT Fredrik Weibull

Här är räddningstjänstens nya vapen för att bekämpa skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

För att tidigt kunna upptäcka och lokalisera skogsbränder använder sig räddningstjänsten av bland annat brandflyg och allmänheten. Men nu kommer de även att kunna använda sig av satelliter för att hitta fler bränder.

Det är ett system som SMHI använder sig av som läser data från två vädersatelliter som kan upptäcka värme. Systemet kan då avgöra om det är skillnad från den normala värmen, vilket kan vara en indikation på att det är en brand. Ledningscentralen får då en notis via sms och mejl.

Hör mer om räddningstjänstens nya vapen för att bekämpa skogsbränder i videoklippet ovan. och om det lite oväntade larmet.

Systemet har testats i två år 

Systemet där satelliter kan upptäcka värme har testats i två år nu och resultatet har varit positivt. 

– Förra året var det ungefär 500 detekteringar i Sverige, 60 procent av dessa föranledde en insats av räddningstjänsten och 25 procent hade inte upptäckts av allmänheten, säger Rickard Wertheimer som är insatsledare på räddningstjänsten i Värnamo. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.