Kristina Pettersson från Eksjö och Monica Engström från Skövde. Foto: Frank Pettersson

De cyklar för en bättre psykisk hälsa

Publicerad

Starten närmar sig för en resa på cykel genom hela Sverige. Målet med resan är att samtidigt sprida information och psykisk ohälsa och hur självmord kan förebyggas. Frank och Kristina Petterssons son tog sitt liv och nu vill de agera för att känna att de gör någonting för andra.

Starten går klockan 07.17 måndagen den 17/7 2017. Kristina Pettersson från Eksjö och Monica Engström från Skövde ska cykla från Karesuando i norr till Smygehuk i söder. Kristinas man Frank Pettersson kommer vara serviceman och köra husvagnen som blir bostad under resan. Idén har vuxit fram efter att Kristina och Franks son valde att ta sitt liv 2013.

– Vi har länge känt att vi ville göra något för att lyfta frågor om psykisk ohälsa, berättar Frank Pettersson.

Samlar in pengar

Nu är planen att under resan sprida informationsmaterial och att samla in pengar till organisationen Suicide Zero, för att kunna hjälpa andra familjer. De har startat en blogg där den som vill också kan följa cykelturen och det som händer under färden. Redan nu har de märkt ett intresse för bloggen.

– Andra med liknande erfarenheter hör av sig. Det är ju så vanligt idag. Nästan alla känner någon med psykisk ohälsa. Vi hoppas att det ska bli ringar på vattnet. Att människor kan stötta varandra, säger Frank Pettersson.

Kristina Pettersson och hennes väninna Monica Engström har varit intresserade av träning länge och testat olika utmaningar. Nu har de alltså bestämt sig för att cykla tillsammans för en viktig sak.

– De har flera hundra mil i benen redan så jag tror det ska gå bra, säger Frank Pettersson.

Fler kan cykla med

När de kommer ner till Småland och Gränna den 26 juli finns det möjlighet för den som vill att haka på ekipaget.

– Tanken är att så många som möjligt ska ansluta och cykla med oss de dryga sex milen ner till Jönköping. Vi hoppas det blir många, säger Frank Pettersson.

Cirka två veckor kommer det ta att cykla genom hela Sverige. Målet är att samla in minst 100.000 kronor.

– Alla bidrag är såklart välkomna. Tillsammans tror vi att vi kan göra skillnad för den psykiska hälsan i Sverige!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer