Abraham Jidah, Josefine Persson, Signe Brogan och Olivia Mollung är sommarförfattare i Jönköping. Foto: SVT

De har sommarjobbet där ordet är viktigast

Uppdaterad
Publicerad

Flera gymnasieungdomar från länet sommarjobbar just nu som författare. Vi träffade Abraham Jidah och Olivia Mollung som under tre veckor övar upp sitt skrivande i Jönköpings nya litteraturhus.

Det är regionbiblioteket i Jönköping som står bakom projektet ”Platsens författare”. Åtta ungdomar i Gnosjö, Tranås och Jönköping träffas under tre veckor för att utveckla sitt skrivande.

Deras uppgift är bland annat att reagera på en lokal författare och på bordet i litteraturhuset i Jönköping ligger därför mängder med böcker av lokala författare.

– Jag känner redan att jag blivit bättre skrivare. Jag har bland annat blivit bättre på att uttrycka mig, säger Abraham Jidah.

Poet på besök

När SVT Nyheter Jönköping är på plats har feriepraktikerna besök av musikern och poeten Johan Holmlund, född och uppvuxen i Jönköping. Han bor sedan flera år tillbaka i Tyskland. I början av 90-talet slog han igenom som sångare i indiebandet Easy.

Bandet splittrades och Holmlund är idag kanske mest känd för sina diktsamlingar.

Nu är han här för att en av deltagarna, Olivia Mollung, skrivit en text om en av hans låtar.

I klippet ovan kan du se vad Johan Holmlund tyckte om texten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.