Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De löper störst risk att få basalcellscancer i huden

Uppdaterad
Publicerad

Personer som jobbar som jurister, tandläkare och läkare har högst risk att utveckla basalcellscancer i huden. Strålsäkerhetsmyndigheten tror att den ökade risken beror på stötvis, intensiv solning på blek hud som sker på fritiden.

Basalcellscancer är den vanligaste formen av hudcancer. Traditionellt sett har människor med utomhusarbete varit särskilt drabbade, men på senare tid har ett skifte skett.

Störst risk för basalcellscancer gäller numera för inomhusyrken. Jurister, tandläkare och läkare löper numera mer än 2,5 gånger högre risk att drabbas än jordbrukare, skogsbrukare och trädgårdsmästare, visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

”Inte helt förvånad”

– Det här är inte helt förvånande, det hänger mycket ihop med hur riskerna med vårt solande ser ut, säger Pernilla Grinnemo som är verksamhetschefen för hudkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Få dör av basalcellscancer i huden, men den orsakar trots det mycket lidande och stora sjukvårdskostnader eftersom den är så vanlig och dessutom ökar.

Högre UV-index i Thailand

Enligt såväl Pernilla Grinnemo och rapporten från Strålsäkerhetsmyndigheten är orsaken troligtvis den stötvisa solning som sker på fritiden i och med solresor. Enligt myndigheten är dessutom UV-indexet i exempelvis Thailand vintertid högre än under en solig sommardag i Sverige.

– Det är ett intressant faktum som UV-rådet lyfter fram i den årliga rapporten och det är ett tecken på att även om människor är mer medvetna om risken för hudcancer nu än tidigare så behövs det ändå mer information om det här, säger Jan Lapins, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och ledamot i Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer