Antalet personer som får malignt melanom (hudcancer) fortsätter att öka. Foto: TT

Hudcancer fortsätter öka stort i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fler får cancer i Sydsverige. Under 2016 ökade sjukdomen med nästan tre procent jämfört med året innan. Störst är ökningen av hudcancer.

Om man studerar statistiken veckovis, betyder det att drygt 240 personer i södra Sverige får en cancerdiagnos varje vecka.

– Cancersjukvården brottas med kapacitetsbrister. Patienterna blir fler samtidigt som behandlingsmöjligheterna ökar. Satsningen på så kallade standardiserade vårdförlopp, innebär att fler nu utreds för misstanke om cancer, säger Maria Rejmyr Davis, tf verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum syd.

Hudcancer ökar mest

Ökningen av hudcancer (exklusive malignt melanom) i Sydsverige är fortsatt stor; 8,9 procent fler fall 2016 jämfört med 2015. Vad det gäller malignt melanom, som är den allvarligaste hudcancerformen, ökade den med 6,5 procent.

Under 2016 var det färre personer som diagnostiserades med bröstcancer i Sydsverige jämfört med året innan. Det är dock osäkert om nedgången är tillfällig eller inte, då bröstcancer i stort har ökat under senare år.

Även under 2016 var prostatacancer fortsatt den vanligaste cancerdiagnosen i syd.

Ålder och solvanor orsakar

– Att fler får cancer beror på att allt fler blir äldre. Huvudorsaken till att hudcancer ökar, är våra solvanor. Det är en ackumulering över lång tid. Det kan vara solvanor vi haft för tjugo år sedan som nu resulterar i hudcancer, säger Björn Ohlsson, medicinsk rådgivare vid RCC Syd.

Björn Ohlsson betonar vikten av att kunna ställa tidiga diagnoser och att leva sunt.

– Vi vet att en stor andel cancerdiagnoser kan förhindras genom rökstopp, goda kostvanor, motion, minskad solning och kontroller för att hitta förstadier till cancer. Det rör sig om flera hundra liv som skulle kunna sparas varje år bara i Sydsverige, säger Björn Ohlsson.

Cancer i Sydsverige

Under 2016 fick drygt 12 750 personer i södra sjukvårdsregionen en cancerdiagnos. Av dessa var 73 procent bosatta i Skåne, 10 procent i Kronoberg, 9 procent i Blekinge och 8 procent i södra Halland.

Regional cancercentrum syd (RCC Syd) ansvarar för arbetet med att samla in, koda och den 31 oktober varje år avrapportera regionala canceranmälningar till det nationella cancerregistret vid Socialstyrelsen.

Nya riktlinjer för 2017 gör att endast kompletta canceranmälningar, som innefattar både klinisk canceranmälan och patologisvar, ska avrapporteras till Socialstyrelsen.

Det betyder att totalt 1678 cancerfall i syd inte har rapporterats in till Socialstyrelsen under 2016. Dessa fall kommer att rapporteras in under förutsättning att den kliniska canceranmälan inkommer till RCC Syd.

Siffrorna i artikeln bygger dock på samma urval som föregående år, där de fall som saknar en klinisk canceranmälan är inkluderade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.