Ja till nytt bostadsområde vid Vikaresjön

Uppdaterad
Publicerad

Gislaveds kommun godkände ikväll planerna på en stugby vid sjön.

Kommunfullmäktige i Gislaved beslutade ikväll att området längs med Vikaresjöns västra strand ska få exploateras, och att markägaren Leif Andersson har rätt att anlägga ett bostadsområde intill sjön. Beslutet röstades igenom med siffrorna 46 mot 3. Två ledamöter från Vänsterpartiet och en från Kristdemokaterna röstade mot, i övrigt ställde sig fullmäktige bakom förslaget.

–Det var perfekt, och det blev som jag hoppades, säger Leif Einarsson till SVT.

Bygget kommer innebär tomter så nära som 20 meter från vattnet vid Vikaresjön utanför Hestra. Många drar paralleller till projektet på andra sidan sjön – där det byggs ett helt inhägnat bostadsområde, ett så kallat ”gated community”, och många av de närboende har uttryckt oro inför det planerade bostadsområdet

– Vi som bor här tycker om naturen. Stugbyar kan man bygga på många andra ställen, säger Doeko Ebbens som har bott i området i 37 år.

Området det handlar om består av 10 hektar skogsmark intill Vikaresjön, där vill Leif Einarsson bygga 20 fritidshus och tre permanentbostäder. Enligt detaljplanen ska området ligga 20 meter från vattnet, och tanken är att locka turister till området. Bygg- och miljönämnden har tidigare godkänt byggnationen och nu har frågan alltså även avgjorts i kommunfullmäktige.

”Gått försiktigt fram”

Det moderata kommunalrådet Niclas Palmgren i Gislaved är förvånad över den oro som de boende uttrycker. Han menar istället att området öppnas upp för allmänheten.

– Är det någonstans det är försiktigt gjort är det här. Det är ju rena skolexemplet på hur man försiktigt öppnar upp ett område, säger Niclas Palmgren.

Men de boende i Vik ser risken att bygget inte blir som markägaren säger och att allmänheten inte uppskattar att vara på stranden som kommer upplevas privat.

– Vi vet inte hur projektet utvecklar sig i framtiden och vi är rädda för att det blir som på andra sidan sjön, alltså ett gated community, säger Astrid Nelson.

”Precis tvärtom”

Men Niclas Palmgren menar att bygget är raka motsatsen till ett gated community.

– Då kan jag lugna alla som tror det. Detta är precis tvärtom faktiskt, säger han.

– Den här stranden är den sista stranden i området som är obebyggd och så vill jag att det ska vara i fortsättning också, säger Karin Ebbens

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gated communities

Mer i ämnet