Mikael Eliasson vill bo tryggt i ett avspärrat område. Foto: SVT/Arkitektskiss

Mikael bygger ett eget inhägnat samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges första gated communities byggs just nu i Gnosjö kommun. Området kommer att rymma runt 150 bostäder och ligger i ett inhägnat område, stängt för allmänheten, vilket enligt många är kontroversiellt.

Mikael Eliasson har snart förverkligat sin dröm om att själv bo i ett gated community. Markarbetet är klart och nästa vecka lanseras hans projekt Strandudden, där cirka 150 bostäder ska byggas i ett inhägnat område som är stängt för allmänheten.

– Det handlar om trygghet, säger Mikael Eliasson. I den perfekta världen kan man lämna sin bil olåst, men så är inte verkligheten.

Murar och grind

Strandudden är 20 hektar stort och kommer rymma runt 150 bostäder, lekplats, spa, boulebana och privat badplats. Det kommer också att finnas vaktmästare som klipper gräs och skottar snö. Ett bekvämt boende som i USA kallas ”staycation”, semester fast hemma.

– Många gillar det här med all inclusive och vill ha det i sin vardag också, säger Mikael Eliasson.

Och enligt honom är det inget konstigt att stänga in sig bakom murar och en grind.

– Det finns olika områden inom varje kommun, jag ser ingen skillnad i det.

Men folk utanför får ju inte röra sig hur de vill?

– Man får röra sig här, hela strandpromenaden är för allmämnheten också, men det är som vilken tomt som helst. Folk går ju inte in i trädgården hemma hos dig heller.

Kommer det vara dyrt att bo här?

– Allt är ju relativt men det ska inte bli dyrare än en villa i till exempel Jönköping.

Stort intresse

Alldeles intill området ligger samhället Nissafors med cirka 300 invånare. Mikael Eliasson tror att Strandudden enbart kommer vara positivt för bygden men ökat invånarantal och större attraktivitet. Och redan har ett antal visat stort intresse för att bosätta sig här.

– Ja, jag hade visning i helgen för några danskar och både folk från kommunen och utanför har hört av sig.

Om allt går vägen kommer de första husen att stå klara om ungefär två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gated communities

Mer i ämnet