Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högskolan i Jönköping bytte namn till Jönköping University för några år sedan, men någon universitetsstatus har lärosätet ännu inte. Foto: Fredrik Weibull / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

De vill att högskolan i Jönköping blir universitet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas riksdagsledamöter i länet har tillsammans lämnat in en motion om att högskolan i Jönköping ska få universitetsstaus. Något som bland annat skulle öka lärosätets attraktivitet menar Carina Ödebrink (S).

Högskolan i Jönköping bytte visserligen namn till Jönköping University för några år sedan, men någon universitetsstatus har inte skolan. Inte ännu i alla fall, men det vill de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet nu ändra på. Det var JP / Jnytt först med att berätta.

– Skolan presterar jättebra redan idag så det är inget självändamål i det. Men det är dels den ekonomiska aspekten och dels attraktiviteten, säger Carina Ödebrink.

En universitetsstatus skulle innebära ökade fordskningsanslag. Hon nämner Mälardalens högskola som ett exempel, som är senast i raden att bli universitet, som fått 130 miljoner kronor.

Carina Ödebrink (på bilden), Johanna Haraldsson och Diana Laitinen Carlsson alla socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län, har tillsammans lämnat in motionen till riksdagen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Det skulle också bli lättare att rekrytera personal om skolan blev ett universitet, menar Carin Ödebrink.

– Lärosätet har nog varit duktiga på det ändå, men det har ändå betydelse i den akademiska världen.

Lång process

Men att eventuellt ändra status från högskola till universitet är en lång process. Hur lång kan Carina Ödebrink inte säga.

– Det handlar om ett långsiktigt arbete. Det är viktigt att politiken i länet samlat ställer upp på det här. Men det gäller också att kroka arm ihop; politiken, högskolan, regionen och andra aktörer och driva på för att vi ska komma dit.

Så vi pratar om år framåt?

– Ja, absolut. Men vi har ett lärosäte som står sig väl jämfört med andra och tycker då att det borde bli föremål för att få universitetsstatus.

Motionen har även skrivits under av Johanna Haraldsson och Diana Laitinen Carlsson.

Namnbyte omdebatterat

Även om högskolan ännu inte formellt är universitet så heter man alltså sedan några år tillbaka Jönköping University, vilket skapat en del debatt.

I klippet nedan kan du se när detta togs upp i SVT:s satirprogram Svenska nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när Svenska Nyheter gör satir om högskolan i Jönköping

Universiteten har en generell rätt att själva definiera och driva sina forskarutbildningar medan högskolorna måste ansöka om examenstillstånd för varje enskild forskarutbildning.

Universiteten har också en generösare finansiering av forskningsverksamheten än vad högskolorna har.

Skillnaderna mellan universitet och högskolor har på många vis blivit mindre genom åren. Högskolorna kan idag bedriva forskarutbildning i egen regi efter att de har ansökt och erhållit ett sådant examenstillstånd och de har också ett visst forskningsanslag. Förutom de konstnärliga högskolorna så har alla statliga högskolor idag minst en egen forskarutbildning.

Universitetskanslers ämbete, UKÄ, som är en statlig myndighet, kommer i år engagera sig lite extra i frågan om skillnaden mellan högskola och universitet med anledning av ett nytt regeringsuppdrag.

Källa: Universitetskanslers ämbete

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer