Illustrationsbild. Foto: TT

Apatiska barn – läkare söker mer kunskap

Publicerad

Det finns idag inte några vetenskapliga studier som visar hur man ska sätta diagnosen eller vilken behandlingsmetod som faktiskt fungerar på barn med uppgivenhetssyndrom. Det visar en rapport från SBU. Detta har lett till att vissa läkare ändrat sina behandlingsmetoder. Men på länssjukhuset Ryhov i Jönköping arbetar man vidare så som man tidigare gjort.

Det är efter granskningar av magasinet Filter som debatten om de så kallade apatiska barnen eller barn med uppgivenhetssyndrom, väckts på nytt. Samtidigt som Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) konstaterat att det idag inte finns något stöd för varken behandlingsmetoden eller diagnosen.

– Det visar hur oklart kunskapsläget är och hur svårt det är att förstå, säger Marit Gustafsson, som arbetar som överläkare på barn- och ungdomspsykiatrin på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Följer Socialstyrelsens riktlinjer

I vissa regioner arbetar man idag med eget utformade behandlingsmetoder, men på länssjukhuset Ryhov i Jönköping har man inte gjort några förändringar utan följer de riktlinjer som i dagsläget gäller från Socialstyrelsen. 

– Det är jättebra att SBU gör den här granskningen och att Socialstyrelsen också får titta på det så att de kan hjälpa oss att förstå hur vi ska arbeta vidare och lägga om vården om det är så man tänker att man ska göra, säger Marit Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.