Foto: SVT

Delade film — döms till fyra miljoner i böter

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt höjer skadeståndet för de fyra män som utan tillstånd gjort filmer tillgängliga bland annat på piratsajten Dreamfilm. De fyra döms att tillsammans betala över fyra miljoner kronor i ersättning för en enda av de filmer de delat på nätet.

– Det är ett högt belopp för en film. Men vi får en hovrättspraxis på en hög nivå. Det är en framgång för alla upphovsrättinnehavare, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen som företräder olika rättighetsinnehavare.

SF kräver skadestånd

Samtidigt som hovrätten höjer skadeståndet undanröjer de tingsrättens fängelsedomar och dömer de fyra till villkorlig dom. För två utdöms dessutom 80 respektive 180 dagsböter.

De fyra hade gjort filmerna tillgängliga genom länkning till servrar utomlands. Filmbolaget SF har krävt skadestånd bara för en film av alla de filmer som delats på sajten, en film i serien om Maria Wern.

– Vi plockar en film och fokuserar på den. Det är det effektivaste sättet att hantera skadeståndsfrågan, säger Henrik Pontén.

Annat fall parallellt

Parallellt behandlas ett annat fall i ett annat liknande mål av Hovrätten för Västra Sverige. Det handlar om sajten Swefilmer där huvudmannen i tingsrätten dömdes till tre års fängelse och 14 miljoner kronor i böter.

– I Sverige har vi ändå i ett internationellt perspektiv mycket låga straffsatser. Stora intäkter och låga straff gör det mycket attraktivt att bedriva den här typen av verksamhet i Sverige, säger Henrik Pontén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet