SVT Nyheter Hallands reporter Anders Fall i samtal med 26-åringen när rättegången mot Swefilmer inleddes i april. Foto: SVT

26-åringen överklagar Swefilmer-dom

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-åring hemmahörande i Tyskland som dömdes till tre års fängelse för inblandning i streamingtjänsten Swefilmer överklagar nu sin dom.

26-åringen vill att hovrätten ogillar åtalet om brott mot upphovsrättslagen i sin helhet. Förutom fängelsedomen vill han därför även slippa att betala 14 miljoner kronor till staten som han ska ha tjänat på den brottsliga verksamheten.  Mannens advokat har tidigare kritiserat domen från Varbergs tingsrätt.

– Jag kan säga att straffet inte står i relation till brottet. Det finns inget liknande mål som haft så högt straff, sa advokaten Ansgar Firsching efter domen i tingsrätten.

LÄS MER: Dömd till fängelse för Swefilmer

Det är ännu oklart om den 23-årige Kungsbackabon, som dömdes till vilkorligt straff och samhällstjänst i 120 timmar, kommer att överklaga.

Sedan tidigare har även filmbolaget Nordisk film överklagat domen. De kräver 10 miljoner kronor i ersättning för Johan Falk-thrillern ”Kodnamn Lisa”.

LÄS MER: Filmbolag överklagar Swefilmer-dom

Dessutom överklagar 26-åringens advokat att hans anspråk på ersättning blev nedskuret till hälften av tingsrätten. Advokaten vill på nytt få de 1,5 miljoner kronor han begärt för sitt arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet