Måndagen den 15 maj väntas dom mot de två män som misstänks ligga bakom sajten Swefilmer. Foto: Stokstad/TT

Dömd till fängelse för Swefilmer

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbackabon får villkorligt straff och samhällstjänst i 120 timmar medan mannen hemmahörande i Tyskland får tre års fängelse för inblandningen i sajten Swefilmer.

Det är en 26-årig man, boende i Tyskland, och en 23-årig Kungsbackabo som döms för att tillsammans ha gjort minst 1.400 upphovsrättsskyddade filmer tillgängliga via streamingtjänsten Swefilmer, utan att upphovsrättsinnehavarna har fått betalt. Nordisk film ville ha ett skadestånd på cirka 10 miljoner kronor men det ogillas av Varbergs tingsrätt.

26-åringen ska dock betala 14 miljoner kronor i ersättning till staten för att han fått inkomster av brottslig verksamhet.

14 miljoner i reklamintäkter

Den 26-årige mannen, bosatt i Tyskland, misstänks vara den som gjort sajten kommersiell, och ska genom annonsintäkter ha tjänat ca 14 miljoner kronor själv, enligt utredningen. 26-åringens advokat kommer rekommendera sin klient att överklaga domen.

– Jag kan säga att straffet inte står i relation till brottet. Det finns inget likande mål som haft så högt straff. Sedan är det oklart om det går att döma för penningtvätt då ett svenskt reklamföretag skickar pengar till annat land, säger advokat Ansgar Firsching.

TV: Så funkar streamingtjänsterna

De åtalade menar att det inte varit olagligt att bara sprida länkar, så som de gjort på Swefilmers sajt. Men domstolen slår fast att om du kommersiellt sprider länkar är det att jämställa med att ladda upp materialet. Åklagaren är nöjd med bedömningen.

– Det här, menar jag, visar att rättsväsendet tar allvarligt på det att det går att tjäna stora pengar på det här, säger Anna Ginner. 

Den 23-årige Kungsbackabon har, enligt vad som framkommit i polisutredningen, bara fått en bråkdel av de summor som hans kumpan tjänat. Han förefaller vara den som rent tekniskt administrerat och drivit sajten.

Filmbolag polisanmälde

Bakom åtalet ligger en polisanmälan från Rättighetsalliansen Europa, som företräder nio filmbolag, bland annat några av världens största, i rättsprocessen.

Männen själva har hela tiden nekat till att ha gjort något brottsligt.

De menar att de bara har lagt ut länkar till andra hemsidor och servrar där materialet varit uppladdat. Detta, menar de, har varit legalt fram tills att sajten lades ner sommaren 2015.

LÄS MER: ”Vi är beredda på fällande dom”

IP-nummer gick till mamma

En viktig del av bevisen mot 23-åringen var när Polisen hittade material som kunde kopplas till ett IP-nummer som tillhör Kungsbackabons mamma. I hans dator har det bland annat hittats filmer som legat ute för streaming på Swefilmer samt mjukvara för att skapa undertexter till filmerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal streaming

Mer i ämnet