Swefilmer-advokat beredd på fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans fängelsedom mot Dreamfilm är försvarsadvokaten för en av Swefilmer-männen förberedd på samma straff.

– Jag är mentalt förberedd på att Varbergs tingsrätt gör samma bedömning som Linköpings tingsrätt. Men om de gör det överväger vi att överklaga, säger Ansgar Firsching.

Han är försvarsadvokat för den 26-årige man, bosatt i Tyskland, som tillsammans med en 23-årig Kungsbackabo utpekas som ansvariga för Swefilmer sajt där drygt 1400 upphovsrättsskyddade filmer gjorts tillgängliga mellan 2013 och våran 2015.

”Inte olagligt att länka”

I Linköpings tingsrätt dömdes förra veckan fyra män till fängelse för att ha drivit en annan liknande sajt, Dreamfilm.

Både Swefilmer och Dreamfilm använde sig av länkar som pekade till upphovsrättsskyddat material på andra sajter och sevrar.

I dag är båda sajterna nedsläckta. Men de åtalade anser att de, vid den tid som anklagelserna gäller, inte gjorde något olagligt.

– Enligt den EU-lag som gällde då var det inte olagligt att hyperlänka. I annat fall anser vi att lagstiftningen var så svår och otydlig att det inte går att döma utifrån den, säger Kungsbackabons försvarsadvokat Claes Kennedy.

Laddat upp filmer

Åklagaren menar däremot att Kungsbackabon även gjort sig skyldig till att ladda upp filmer på hemsidor som Swefilmer sedan länkat till. Han ska, enligt åklagaren, också ha översatt och skapat undertexter till filmerna.

Mannen från Tyskland är framförallt misstänkt för att vara den som drivit sajten kommersiellt och som tjänat de stora pengarna genom reklamannonseringen på sajten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Illegal streaming

Mer i ämnet