Dreamfilm är en av de filmtjänster som står åtalade för upphovsrättsbrott i Linköpings tingsrätt. Foto: TT/Skärmdump

Filmpirater döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två östgötar döms till tio månaders fängelse för upphovsrättsbrott. De har tillsammans med ytterligare två personer legat bakom filmsajter där man kunnat streama filmer illegalt.

Idag kom domen i Linköpings tingsrätt mot en 23-åring från Linköping och en 25-åring från Motala som tillsammans med en 22-åring från Saltsjö-Boo och en 35-årig dansk medborgare som är bosatt i Västsverige, drivit flera webbsajter där de erbjudit gratis streaming av film, bland annat dreamfilm.se. Intäkterna för verksamheten kom främst från annonser.

– Det här ärendet är ett exempel på hur organiserade kommersiella piracy använder Sverige som en bas och mål för sin verksamhet. De är väl organiserade och tjänar mycket pengar samtidigt som riskerna anses små och straffen låga i Sverige. Vi har blivit ett upphovsrättens U-land, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen.

Dreamfilm, Tankafetast och Piratehub

23-åringen döms för upphovsrättsbrott och 25-åringen döms för upphovsrättsbrott och medhjälp till upphovsrättsbrott, till tio månaders fängelse vardera. 22-åringen döms till sex månaders fängelse och 35-åringen till åtta månader.

De ska tillsammans även betala 1.300.000 kronor i skadestånd till Svensk Filmindustri.

Uppdaterad:  Hovrätten ändrar domen

Domen överklagades och i februari 2018 ändrade hovrätten domen till villkorlig dom och dagsböter för de fyra männen.

Det var i början av 2015 som polis och åklagare gjorde en samlad insats som gjorde att piratsajterna Dreamfilm, Tankafetast och Piratehub stängdes ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.