Frivilligorganisationen Missing people hjälper till i sökandet efter den försvunne mannen. Foto: Missing People

Försvunnen dement man hittades av privatperson

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern som var spårlöst borta sedan tidigt på tisdagsmorgonen har nu hittats. Det var en privatperson som hittade mannen vid sin bostad, omtöcknad men vid liv.

Mannen, som är hemmahörande i Vetlanda, ska ha ramlat och fick åka in till akutmottagningen. Personalen beställde därefter en sjuktransport till honom men när chauffören kom var mannen inte på plats. Polisen började söka i centrala Eksjö strax före fyratiden på morgonen men utan att hitta honom. 

– Jag tror man reagerar, man borde inte missa honom, han är demenssjuk och kan uppträda förvirrat, sa vakthavande befäl Tommy Åkerberg tidigare under tisdagen. 

Begärde helikopter

Flera polispatruller letade i och omkring sjukhuset. En del avdelningar, samt hans hemadress, ska ha sökts igenom. Det tillkallades även drönare och helikopter och under dagen anslöt också Missing People till sökandet.

– Just nu är vi ett 20-tal personer som söker, men jag tror det kommer fler under kvällen, berättade Tessan Jigfjord, verksamhetsledare för Missing People Jönköping.

Uppmanades att kolla trädgårdar

Boende i Eksjö uppmanades att kolla i genom sina trädgårdar, uthus och andra utrymmen för att se om han kunde befinna sig där.

– Han verkar vara i god fysisk form för sin ålder, så det är svårt att veta hur långt han kan ha tagit sig, sa polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Hittades liggande i högt gräs

Klockan 17.29 meddelade polisen att mannen hade hittats vid liv. Han hade då varit borta i 14,5 timmar.

Enligt polisen var det en uppmärksam medborgare i Eksjö som såg något som låg i det höga gräset utanför sin adress. Vid kontroll så visade det sig att det var den eftersökte mannen. Mannen var då omtöcknad men vid liv och fick ambulanstransport till sjukhus för kontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer