Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Falck berättar i klippet om syftet med den nya studien om lipödem. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Första nationella studien av lipödem görs i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Lipödem är en kronisk och smärtsam sjukdom i fettvävnaden som nästan bara drabbar kvinnor. Nu visar en ny nationell studie från Hälsohögskolan i Jönköping att kvinnor som har sjukdomen lipödem lider av flera hälsoproblem och väntar i decennier på diagnos. 

-Det känns spännande att vara med i denna studie och väldigt viktigt att den nu kommer, säger Johanna Falck, doktorand inom hälsa och vårdvetenskap vid Hälsohögskolan i Jönköping.  

Kunskapen behöver öka 

Johanna Falck upplever att det finns stora kunskapsluckor och för lite forskning kring lipödem, och när föreningen Lymf Region Jönköping hörde av sig så påbörjades ett doktorandprojekt.

Vad är syftet med studien? 

-Den forskningen som vi bedriver nu syftar till att både uppmärksamma men också att ge mer kunskap så att man lättare kan upptäcka sjukdomen i tidig fas, säger Johanna Falck.

– Jag hade själv inte kunskap om denna sjukdomen när jag jobbade inom vården, så det är med ödmjukhet jag säger att kunskapen behöver öka, fortsätter hon.

Vill du veta mer om sjukdomen lipödem och den nya studie? Kolla på klippet ovan.

Vad är lipödem?

• Lipödem är en kronisk sjukdom i fettvävnaden som nästan enbart drabbar kvinnor. Sjukdomen bryter vanligtvis ut när kvinnor genomgår större hormonella förändringar, som i puberteten, under graviditet eller i klimakteriet.

• Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av framförallt stuss och ben ökar på ett smärtsamt sätt, medan överkroppen har kvar samma storlek.

Det är inte helt klarlagt hur vanligt förekommande sjukdomen är men mörkertalet är troligen stort eftersom väldigt få kvinnor med lipödem uppmärksammas och får en korrekt diagnos i vården. Internationella studier har angett att 10% av den kvinnliga befolkningen kan vara drabbade av lipödem, men det behövs fler studier för att kunna bekräfta detta.

Källa: Johanna Falck, doktorand hälsohögskolan i Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.