Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Rachel De Basso (S) berättar i klippet om hur sjukvården borde hantera kvinnosjukdomar. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Region Jönköping: ”Väntar på nationella riktlinjer för lipödem”

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har fått kritik från patientföreningen Lymf- och lipödem för att de inte erbjuder specialistbehandling för kvinnor. Rachel De Basso (S), regionråd, förklarar att vården i regionen inväntar rekommendationer som forskningen kommer att ge för att kunna agera. 

– Vi har skapat rutiner kopplade till lipödem, vi har haft utbildningstillfällen och har riktlinjer som vi arbetar utifrån, säger hon.

Forskningen som Hälsohögskolan i Jönköping gör visar att kvinnor får vänta i decennier på diagnos. Det gör att behandlingen dröjer och kvinnor söker privatvård istället.

Varför väntar kvinnor i decennier på diagnos? 

– Det här visar att det finns könsskillnader i hur man får tillgång till vård och behandling, och här behöver vården jobba ännu mer med kvinnosjukdomar. 

I klippet ovan hör du mer om hur regionen hanterar sjukdomen lipödem.

Vad är lipödem

• Lipödem är en kronisk sjukdom i fettvävnaden som nästan enbart drabbar kvinnor. Sjukdomen bryter vanligtvis ut när kvinnor genomgår större hormonella förändringar, som i puberteten, under graviditet eller i klimakteriet.

• Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek vilket gör att omfånget av framförallt stuss och ben ökar på ett smärtsamt sätt, medan överkroppen har kvar samma storlek.

Det är inte helt klarlagt hur vanligt förekommande sjukdomen är men mörkertalet är troligen stort eftersom väldigt få kvinnor med lipödem uppmärksammas och får en korrekt diagnos i vården. Internationella studier har angett att 10% av den kvinnliga befolkningen kan vara drabbade av lipödem, men det behövs fler studier för att kunna bekräfta detta.

Källa: Johanna Falck, Hälsohögskolan vid Jönköping University.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.