I klippet hör du flera personers reaktioner på att den stora julmarknaden i Eksjö nu har ställts in. Foto: SVT/Johannes Tolf

Den stora julmarknaden i Eksjö ställs in – drabbar handlarna hårt

Publicerad

Årets julmarknad i Eksjö ställs in på grund av coronapandemin. Marknaden brukar lockar tio tusentals besökare och är en viktig försäljningshelg för handlarna.

Under gårdagen kom beskedet, precis som för så många andra julmarknader blir det även rött ljus för den i Eksjö. Den 5 och 6 december var det tänkt att mängder med besökare skulle trängas i de centrala delarna av Eksjö, men nu har kommunen dragit i nödbromsen.

– Det är allvarligt för våra handlare. Det är ju en viktig helg för dem, säger Thomas Hanzén som är kulturchef i Eksjö.

Corona Jönköping

Flera julmarknader inställda

För någon månad sedan blev det klart att flera stora julmässor i Småland ställts in i spåren av pandemin. Svenska slottsmässor som har sitt säte i Västervik tog beslutet att ställa in alla sina evenemang det här året. De arrangerar julmässor runt om i landet, bland annat på Kalmar slott. Och nu kommer beskedet att även av de få kvarvarande stora julmarknaderna, den i Eksjö, får slänga in handduken i år.

När SVT Nyheter Jönköping pratar med folk i central Eksjö är det många som tycker att beskedet är förståeligt, men tråkigt.

– Vi har väldigt mycket den helgen, så vi förlorar väldigt mycket på det, säger Jessica Sirhamre som arbetar i en butik i staden.

I klippet hör du henne berätta mer om den inställda julmarknaden och du hör även kulturchefen berätta om planerna för 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet