Mikaela Nilsson, Emelie Nilsson, Lenny Nilsson och Pär Jonasson på Våges kommer att sakna julmarknaderna som de åker på varje år. Foto: Ida Svensson/SVT

Inställda julmässor stort avbräck för hantverkande syskonskara

Publicerad

Så länge de kan minnas har syskonskaran Nilsson utanför Braås åkt på julmässor runt om i landet för att sälja ljusstakar i järn som deras pappa var först med att tillverka. I år blir ett väldigt annorlunda år.

Det surrar, väser och regnar gnistor från verkstaden på gården i Östrakärr utanför Braås. I fem generationer har släkten arbetat med smide. Nu är det fyra syskon och hantverkaren Pär Jonasson som driver företaget Våges.

De har alla olika ansvarsområden, men när det är mycket att göra kan alla hoppa in överallt i produktionen.

Chans att möta kunderna

Julmässorna har länge varit en självklar plats att visa upp sig på och sälja.

– Det är där vi kan möta kunderna och det har varit en stor del av omsättningen. Att julmässorna ställs in påverkar oss väldigt mycket, säger Emelie Nilsson, vd och formgivare.

De kommer att sakna julmässorna.

– Det finns så många fördelar med att stå på en mässa. Att kunna visa direkt och få feedback är otroligt viktigt. Det är ofta så nya ljusstakar kommer fram, säger Lenny Nilsson, hantverkare och försäljningsansvarig.

Tvingas provar nya vägar

När julmässorna nu ställs in satsar de på nya sätt att nå sina kunder.

– Vi är försiktigt positiva i att försöka möta våra kunder digitalt istället. Det kan vi bli bättre på i år. Vi har några återförsäljare runt om i Norden och vi kommer att satsa mer på butikerna i Japan och Österrike där våra ljusstakar säljs, säger Lenny Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.