Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyrsjuksköterskan SVT träffar vägrar arbeta enligt det nya nationella hyravtalet. Hör henne berätta varför i klippet ovan. Foto: William Frykfeldt/SVT

Hyrsjuksköterskan lämnar svenska vården: ”Kommer dra till Norge”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya nationella avtalet för hyrpersonal, som samtliga regioner nu går in i, väcker kraftig kritik hos hyrpersonal. Hyrsjuksköterskor vägrar att arbeta enligt avtalet och en del väljer att lämna landet.

– Jag är inte ensam, jag vet att vi är hundratals, säger en hyrsjuksköterska i Region Kronoberg som tänker åka till Norge.

Sedan årsskiftet är det nationella avtalet gällande hyrpersonal i vården på plats och successivt ansluter alla regioner till det.

Men hyrpersonal som SVT Småland varit i kontakt med säger att det nya avtalet kommer att innebära en försämring, både för dem, de fast anställda i regionerna och för patienterna.

Vägrar arbeta i regionerna

Därför har flera av dem bestämt sig för att inte arbeta under det nya avtalet och gemensamt kommit överens om att vägra jobba i regionerna i sommar. En av dem är en hyrsjuksköterska som arbetar i Region Kronoberg.

– Många av oss, inklusive jag, kommer att dra till Norge, säger hyrsjuksköterskan som vi pratar med.

Hon vill vara anonym eftersom hon tror att det annars kan innebära att hon inte får nya uppdrag, i väntan på flytt till Norge.

Ida Eriksson (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Kronoberg, tror att avtalet är bra för kronobergarna.

– En större del av kronobergarnas skattemedel kan gå till våra egna medarbetare, säger Ida Eriksson (M).

Arbetsmiljön avgörande

Tidigare har hyrsjuksköterskan som SVT pratat med varit anställd i en annan region, men valde att lämna eftersom arbetsmiljön var för dålig. Något som hon menar är ett generellt problem i många regioner.

En kortare arbetstidsvecka, att slippa bli beordrad in och att få semester när hon vill är avgörande för att hon ska överväga en anställning i en region igen.

– Det väcker en frustration mot regionerna att de fortfarande inte förstår varför vi har lämnat dem, säger hon.

I klippet hör du henne berätta om varför hon inte tänker arbeta i sommar.

Här kan du läsa SKR:s senaste rapport om kostnader för hyrpersonal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Eriksson (M) är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Kronoberg och hon tycker att hyravtalet är bra för kronobergarna. Hör mer i klippet. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.