Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Eriksson (M) är hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Kronoberg och hon säger att det nya avtalet för hyrpersonal gynnar kronobergarna. Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Ida Eriksson (M) i Kronoberg om hyravtalet: ”Det är bra för kronobergarna”

Publicerad

Genom det nya avtalet för hyrpersonal hoppas hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Kronoberg, Ida Eriksson (M), att kontinuiteten i vården ska öka och kostnader för hyrpersonal minska.

Ida Eriksson (M) säger att avtalet är en vinning för regionen både ekonomiskt och för patienterna. Och att avtalet skulle vara utformat för att tvinga hyrpersonal till en fast anställning i regionen tycker hon inte.

– Det är inte vår bild att det är så. Vi kvalitetssäkrar att den hyrpersonal vi tar in är bra kompetenta personer, som vi tar in när vi behöver det.

”Gör mycket för att bli en attraktiv arbetsgivare”

Bland hyrpersonal som valt att lämna regionen för att istället bli hyranställda finns kritik mot att regionen gjort för lite för att förbättra både arbetsmiljö och lön.

– Jag tycker vi gör mycket för att bli en attraktiv arbetsgivare. Till exempel så finns det nu möjlighet att utbilda sig med lön från sjuksköterska till specialistsjuksköterska. Vi tittar också på att undersköterskor ska kunna utbilda sig med lön till specialistundersköterskor, säger Ida Eriksson (M).

Vill att hyrpersonal ska bli regionanställda

En annan faktor som lyfts fram av hyrpersonal som en försämring i det nya avtalet är att de får allt kortare avtalstider. Och i och med regionens mål om att fasa ut hyrpersonal så håller Ida Eriksson (M) med om att det är just så.

– Det blir ju en konsekvens att det blir kortare tider för bemanningsföretagen och det tycker vi är positivt. Vi vill bygga kontinuitet för våra patienter genom att ha fast personal anställda av Region Kronoberg.

Men en hyrsjuksköterska som varit på samma avdelning under lång tid, det är väl patientsäkert?

– Ja men då är det ju bättre att den personen blir anställd av oss och inte är från ett bemanningsföretag, säger Ida Eriksson (M).

I videon svarar Ida Eriksson (M) på vad hon tänker kring att flera hyrsjuksköterskor vägrar att arbeta i regionen på grund av avtalet.

Då gäller hyravtalet i Region Kronoberg och Region Kalmar län

Region Kronoberg gick in i avtalet gällande sjuksköterskor från 1 mars och avtalet som rör läkare gäller från 1 maj.

Region Kalmar län har sedan årsskiftet ingått avtalet gällande läkare i primärvården (de har inga hyrsjuksköterskor i primärvården).

Avtal för sjuksköterskor somatisk slutenvård (sjukhusen) och psykiatri startar september 2024.

Läkare i somatisk slutenvård september 2024 och läkare psykiatrin startar oktober 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.