Arbetslösheten är fortfarande hög, men ändå råder det kompetensbrist inom vissa yrken. I klippet berättar Johanna Buschalle, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län, vilka yrken som arbetsgivarna skriker efter just nu. Foto: Ebba Öberg / SVT

Det är brist på arbetskraft inom dessa yrken i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten i länet har sjunkit sedan samma period förra året. Efter att restriktioner slopades ser Arbetsförmedlingen en ökad efterfrågan inom vissa yrkesgrupper.

I september förra året var 76 757 personer inskriva som öppet arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län, i september i år låg den siffran på 53 298.

Även om arbetslösheten fortsatt är hög, så råder det brist på önskad kompetens.

– Det är en utmaning. Yrken kommer förmodligen att finnas kvar, men arbetsuppgifter försvinner. Och det är ju också en bidragande orsak till helt andra kompetenskrav än de vi vanligtvis har kopplat ihop med olika yrken, säger Johanna Buschalle, arbetsförmedlingschef i Jönköpings län.

Brist på arbetskraft

För att råda bot på arbetskraftsbristen jobbar Arbetsförmedlingen med vägledande insatser, myndigheten menar också på att arbetsgivaren har ett stort ansvar.

– Som arbetsgivare kanske man får tänka lite på att lossa sig från de här kanske formella kompetenskraven, och kanske mer gå mot de här informella kraven. Till exempel kanske erfarenhet som kan överträffa de formella formkraven.

Kolla videoklippet ovan för att se vilka yrken arbetsgivarna skriker efter just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.