Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan visar livsstilssjuksköterskan Maria Högberg bland annat bilder på vad som händer i hjärnan hos en person med beroendeproblematik. Foto: Linda Mathillas/SVT

Nu ska personer som upplever sockerberoende få hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Öxnehaga vårdcentral i Huskvarna blir första regionknutna vårdcentral i landet att erbjuda hjälp till patienter som lider av beroendeproblematik kring mat och socker, trots att forskarna är oeniga om det ska räknas som en diagnos.

– Vi behöver pröva det här. Som det är nu finns det ingen hjälp att få för personer med övervikt och fetma, säger Maria Högberg, livsstilssjuksköterska på Öxnehaga vårdcentral.

Maria Högberg har en bakgrund som sjuksköterska och idrottsvetare och stor erfarenhet att hjälpa personer med beroendeproblematik.

Hon har träffat många patienter som inte får hjälp av sjukvården, förutom kirurgi, utan tvingas söka hjälp på en privat klinik för att komma till rätta med problemet.

”Jätteproblem längre fram”

När hon föreslog för verksamhetschefen på Öxnehaga vårdcentral att hjälpa den här patientgruppen fick hon positiv respons.

– Många frågar efter den här hjälpen. Vi vill jobba preventivt för vi tror att det här kommer bli ett jätteproblem längre fram med alla ungdomar som dricker och äter sötsaker, säger Miriam Carlsson, verksamhetschef.

Samtidigt är forskarna oeniga om huruvida sockerberoende är en diagnos eller inte. Vad tänker du om det?

 – Fast det finns mer och mer forskning och vi känner oss styrkta och vill jobba med detta framåt.

Maria Högberg har redan börjat ta emot patienter och alla som är listade inom Regionens vårdcentraler Bra liv i länet har möjlighet att söka hennes hjälp.

– Det här tror jag är ett problem som är mycket större än vi kan ana, säger Maria Högberg.

I klippet ovan berättar hon bland om studier som gjorts på hjärnan hos patienter med beroendeproblematik

Det här består hjälpen bland annat av:

Först ett screeningtest med flera frågor. Vid positivt utfall görs en fördjupning med verktyget Sugar för att se om det föreligger ett beroende eller inte.

Därefter sker individuella träffar där patienten får en anpassad matplan utifrån beroendeperspektiv.

Även tips på verktyg för att hålla motivationen uppe och hantera sug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.