• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya järnvägen ska gå mellan Värnamo och Jönköping. Foto: Henrik Crona/SVT Design

Det här är nya järnvägen mellan Jönköping och Värnamo

Publicerad

Det är en av de största satsningarna på infrastruktur i länet sedan E4:an byggdes – en ny järnvägssträckning mellan Jönköping och Värnamo.

Se hur den nya järnvägen ska gå i videoklippet.

2014 började Trafikverket titta på hur järnvägssträckan Värnamo- Jönköping kunde förbättras både för pendlare och för godstrafiken – efter att det pekats ut som en brist i regeringens långsiktiga planering för infrastruktur.

Flera alternativ utreddes, bland annat att rusta upp nuvarande järnvägssträckning genom Tabergsdalen eller att bygga en ny järnväg mellan Byarum-Tenhult.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Valet föll på nybyggnation – en järnväg som beräknas vara klar för trafik om knappt tio år. Byggnationen av den nya järnvägen inleds 2027-2028.

Tågen kommer att ta en ny väg mellan Jönköping och Värnamo – se hur i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet