Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Sara Lindberg (S), kommunalråd i Nässjö, är upprörd över att tågavgångar mellan Jönköping och Nässjö planerar att tas bort. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Upprört i Nässjö – flera tågavgångar tas bort mellan Jönköping och Nässjö

Publicerad

Det blir inte lika många tågavgångar mellan Jönköping och Nässjö när den nya järnvägen kommit på plats. Det visar utredningar från Trafikverket.

Beskedet chockar kommunalrådet i Nässjö.

– Det här är inte alls det vi varit överens om, säger Sara Lindberg (S), kommunalråd i Nässjö.

Se kommunalrådets reaktion på det minskade antalet tågavgångar mellan Jönköping och Nässjö i klippet ovan.

I dag går det totalt 65 persontåg per dygn mellan Jönköping och Nässjö. Men när den nya tågsträckningen mellan Jönköping och Värnamo kommer att gå via Tenhult blir det trångt på sträckan. Därför tar Trafikverket bort nio avgångar per dygn mellan Jönköping och Nässjö i ett framtida scenario, visar dokument som SVT Nyheter Jönköping tagit del av.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

”Viktigt behålla trafiken”

– Ja, det är korrekt uppfattat. Den nya järnvägen kommer ta en del kapacitet i anspråk som i dag används för tåg mot Nässjö, säger Matilda Virefjäll, projektledare på Trafikverket.

På Nässjö kommun vill man inte riktigt ta in beskedet från Trafikverket.

– Jag är förvånad när jag hör det här. Vi har varit tydliga med att en förutsättning för tågsatsningen i länet är att bibehålla kapaciteten mellan Jönköping och Nässjö, säger Sara Lindberg (S), kommunalråd Nässjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet