Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya järnvägen ska gå rakt över lantbrukaren Mikael Svenssons marker i Tenhult. Nu kämpar han och flera företagare, bland annat Kabe Husvagnar, för att den nya dragningen ska stoppas. I klippet visar han hur han skulle påverkas av den nya järnvägen. Foto: SVT

Nya järnvägen hotar Mikaels livsverk – vill lyfta frågan till regeringen

Publicerad

Den nya järnvägen mellan Byarum och Tenhult ska gå rakt igenom lantbrukaren Mikael Svenssons betesmarker. I över ett års tid har han läst Trafikverkets utredningar och handlingar i ärendet – med målet att få politiker att ändra beslutet.

I klippet: Se hur den nya järnvägen går tvärs över Mikael Svenssons mark.

Mikael Svensson har 800 djur på sin gård utanför Tenhult och levererar mejeriprodukter till 10 000 konsumenter. På ett informationsmöte i början av 2023 fick han klart för sig att en ny järnväg skulle byggas rakt igenom hans marker.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Granskat satsningen

Sedan dess har han tillsammans med andra markägare, företagarföreningen i Tenhult och företaget Kabe, granskat Trafikverkets utredning i detalj. Och de är kritiska till planerna på att bygga en ny järnväg mellan Byarum och Tenhult som en del av den nya tågsträckningen mellan Jönköping och Värnamo. De är också mycket kritiska till utredningarna som Trafikverket har gjort.

– De påstådda nyttorna med en ny järnväg finns inte som vi ser det. Man försämrar för pendlingen i länet genom att ta bort tågbanan i Tabergsdalen. Och när kombiterminalen byggs i Torsvik och med de nya triangelspåren i Alvesta finns inte behovet av ny järnväg för godstrafiken, säger Mikael.

Husvagnstillverkare bygger utomlands istället

Företaget Kabe i Tenhult är också kritiska till projektet.

– Vi drabbas av den nya sträckningen som gör att vi inte kan expandera som företag rent fysiskt. Vi har nyligen beslutat att lägga ny produktion med 100-talet anställda i England istället, säger Mikael Blomqvist, VD Kabe.

Målet för gruppen är att stoppa beslutet om en ny järnväg. Istället menar de att man bör upprusta nuvarande sträckning som går från Värnamo och upp till Jönköping via Tabergsdalen.

Stöd från LRF

– Vi har hela tiden förordat en upprustning. Vi ser behovet av att öka livsmedelsproduktionen bland annat av beredskapsskäl. Och att då göra intrång i skogsmark och jordbruksmark med en ny järnväg som försämrar för livsmedelsproducenter tycker vi är fel, säger Christina Nyemad, ledamot regionstyrelsen LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet