Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolinspektionen har utdömt ett vite på 500 000 kronor eftersom elever går ifrån den ordinarie undervisningen för att spela. Foto: SVT/Johannes Tolf

Skolinspektionen hotar med vite för musikundervisning på skoltid

Publicerad

Musikskoleundervisningen är hotad sedan Skolinspektionen utdömt ett vite på 500 000 kronor till Gislaveds kommun. De menar att kommunen bryter mot skollagen när eleverna kan gå ifrån ordinarie skolundervisning för att sjunga eller spela. På musikskolan ser man nu rött.

– Vi är både ledsna och arga över det här. Vår verksamhet kommer att raseras, säger sång- och gitarrläraren Urban Björn.

Cirka 800 elever går i den kommunala Musikskolan i Gislaved och ungefär en fjärdedel av dem går ifrån lektionen i snitt 20 minuter i veckan. Så har det varit i många år, men enligt Skolinspektionen är det förbjudet enligt skollagen.  

Chockartat besked

– Det kom som en chock. Det här är framförallt problematiskt för de barn som bor utanför tätorten och åker skolbuss, säger celloläraren Jane Petersson.

– Jag tycker det är jättetråkigt eftersom det finns så många studier som visar att spelning är bra för plugget, säger Klara Hagstrand som har cellolektion när SVT besöker Gislaved.

Det var i somras som inspektionen gjorde en tillsyn och åtgärdas inte felen innan den 18 oktober tvingas alltså kommunen böta 500 000 kronor.

– Det kan allvarligt försvåra möjligheterna för alla elever att nå målen och det är ett av skälen som finns för att förelägga med vite, säger Mats Lundqvist på Skolinspektionen.

Efter vitesförläggandet har musikskolan lagt om undervisningen så att barn utanför tätorten nu få ta sig in till Gislaved efter skolan. De har även pusslat för att få ihop musiklärarnas schema, men det är inte hållbart i längden, menar musikskolans chef som är orolig bland annat för att tappa elever. 

Menar att lagen tolkas hårdare

Men varför gör ni så här när skollagen säger att man inte får ta eleverna från lektionerna?

– Tidigare har det räckt att en rektor godkänner ledigheten, säger Veronika Lorentzson, musikskolechef.

Enligt Skolinspektionen löser flera andra kommuner det här med att lägga musikskolans lektioner på raster eller håltimmar, men enligt musikskolechefen funkar inte det i Gislaved.

I klippet ovan kan du se mer från musikskolan i Gislaved.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer