Jalle Lorensson, ordförande i Kulturskolerådet, är bekymrad över att Gislaveds kommun inte får undervisa musikeleverna under lektionstid. Han ser en stora fara i Skolinspektionens beslut. Foto: SVT/Johan Dernelius

”Slår undan benen på ett av de mest fungerande delarna i kulturlivet”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturskolerådet i Sverige reagerar nu kraftigt mot Skolinspektionens invändning att Gislaved inte får bedriva musikskoleundervisning under lektionstid. – Jag är svårt bekymrad. Det här är ett grundskott mot svensk musik- och kulturskola, säger Jalle Lorensson, ordförande i kulturskolerådet.

Efter vitesföreläggandet mot Gislaveds kommun är frågan om att kunna bedriva musikundervisning på skoltid hett debatterad i Sverige. Några som reagerat är den idéella föreningen Kulturskolerådet, som bland annat arbetar för barns rätt till kulturutövande.

De menar att det inte ska vara Skolinspektionen som ska avgöra om en elev ska få gå ifrån en lektion.

– Skolinspektionen har tolkat skollagen på ett stramare sett än tidigare. Under 50 år har rektorerna tagit de här besluten och det har fungerat. Vi menar att det skulle fortsätta att fungera, säger Jalle Lorensson, kulturskolerådets ordförande.

”Låt rektorn avgöra”

Han menar att ute på landsbygden är kulturskolan i större utsträckning beroende av att undervisningen sker på skoltid eftersom skolbussarna slutar gå på eftermiddagen.

– Vi har olika förutsättningar i landet. Genom att vi når barnen och ungdomarna på skoltid så får vi en levande musikskola och en levande bygd.

– Det är en attraktionspoäng för vilken kommun som helst att ha en stark och krafttfull musikskola. Tar vi bort det att barnen får lov att undervisas under dagtid så tar vi bort möjligheterna för musik i stora delar av Sverige.

Inga studier visar att det skadar eleverna

Är det verkligen rimligt att gå ifrån skolundervisning för musik?

– Ja jag tycker det eftersom det fungerar. Hade det funnits undersökningar som visar att de här barnen klarar skolan sämre så hade det varit ett tungt argument, men det finns inga sådana undersökningar, säger Jalle Lorentsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.