I klippet hör du regionrådet Marcus Eskdahl (S) berätta när han tror att en höghastighetsjärnväg kan stå klar i länet. Foto: Johannes Tolf/SVT

Det innebär regeringens järnvägssatsning för Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033. Ett besked som regionrådet Marcus Eskdahl (S) välkomnar för att få till en höghastighetsjärnväg som löper genom länet.

– Det skulle betyda mycket för länet, bland annat för att underlätta pendling och för företagen, säger Marcus Eskdahl.

Men Eskdahl tror trots regeringens inriktning att det det lär dröja lång tid innan höghastighetsjärnvägen kan bli verklighet.

Höghastighetsbanan

– Men dagens besked är ett steg i rätt riktning, säger han.

I klippet ovan hör du Marcus Eskdahl berätta när han tror att en höghastighetsjärnväg kan stå färdig.

Ny infrastrukturproposition

Regeringens nya infrastrukturproposition har förhandlats fram mellan de två rödgröna regeringspartierna S och MP, samt C och L.

– Det är den största satsningen på infrastruktur i modern tid, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff med Per Bolund (MP).

Flera olika områden

Det finns ett stort tryck från många håll, inte minst kommuner och regioner, på mer pengar till infrastruktur.

Av de 799 miljarder kronorna föreslås 437 miljarder gå till utveckling av infrastruktur. Det kan vara nyinvesteringar i till exempel nya stambanor för järnväg eller nya eller ombyggda vägar, tunnlar och broar.

Hur pengarna ska användas kommer att anges närmare i den så kallade nationella planen. När riksdagen klubbat de ekonomiska ramarna, ska Trafikverket ta fram förslag på en nationell plan med konkreta projekt som ska prioriteras de kommande tolv åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet