Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur nyhetsläget i Europa med allt ifrån krig, höga bränslepriser och upplopp på hemmaplan i Sverige kan påverka turistandet i exempelvis i Gränna. Foto: SVT/Johannes Tolf

Det ljusnar för turistbranschen i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli den ljusaste turistsäsongen i Jönköpings län sedan pandemin bröt ut.

– Det är många som är väldigt sugna på att resa och semestra, säger Helene Berg som är vd för Smålands turism.

De senaste två åren har delar av länets turistbransch haft det tufft. Inställda mässor och evenemang har gjort att cityhotellen drabbats hårt, med stora ekonomiska förluster. Men nu ser det bättre ut för turist- och evenemangsbranschen som räknar med ett hyfsat år, även om man kanske inte ännu når upp till samma nivåer som före pandemin.

– Vi har cirka 300 000 gästnätter att öka med från 2021 om vi ska nå upp i 2019 års resultat. Det ser ut att bli ett bättre år än förra året, även om vi kanske alltså inte riktig når målet för hur det var före pandemin, säger Helene Berg.

Helene Berg vd för Smålands turism Foto: SVT/Johannes Tolf

Fler bokningar på High chaparral

Vilda västernparken High chaparral utanför Hillerstorp vittnar om ökat tryck.

– Just nu ser vi en bokningsnivå på plus 62 procent över perioden fram till samma dag förra året, berättar parkens vd Mathias Bergendahl och lägger till:

– Vi behåller förköp och besöksgräns för att minska risken för köbildning och trängsel.

Mathias Bergendahl är vd på High Chaparral. Foto: Johannes Tolf, SVT.

Samtidigt kan händelseutvecklingen i Europa, med dystra nyhetsrubriker om kriget i Ukraina, höga bränslepriser och upplopp på hemmaplan i Sverige påverka turisternas beteende. I klippet ovan hör du mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.