Foto: Adam Ihse / TT

”Det värsta jag har hört!”

Publicerad

Kändiskocken Leif Mannerström reagerar starkt på provsmakningsbluffen i Jönköping. – Jag blir stum. Det är ju katastrof, säger han.

Förutom sin matlagningskonst har kocken Leif Mannerström även gjort sig känd genom att öppet kritisera den mat som serveras på många äldreboenden runt om i Sverige. När han får höra talas om hur äldrenämnden i Jönköping serverades annan mat än de gamla när de skulle provsmaka, blir han inte förvånad.

– Förvånad blir jag inte men det här är det värsta jag har hört, säger han. Jag blir stum. Det är ju katastrof.

Matsedeln ändrades

Politikerna i äldrenämnden i Jönköping bjöd i går in media att närvara när de skulle smaka på hemtjänstmaten. Men vad politikerna inte visste var att de serverades en annan mat än vad de äldre fick äta denna dag. Politikerna fick biffar med fetaost medan de gamla fick pölsa.

– Att servera två olika saker är ju ett supersvek. Men det är väldigt typiskt. Se istället till att servera riksdagen samma mat som inom äldrevården frukost, lunch och middag i en månads tid. Då först kommer de fatta hur allvarligt det här problemet med maten är.

Områdeschefen Barbro Lundby som är en av dem som låg bakom ändringen av matsedeln, medger att det blivit fel när politikerna fått specialmat, men att hon utgick från att alla fick den maten. Enligt Lundby ska de äldre serveras samma mat enligt matsedeln, men en annan dag. Hon säger till SVT att det handlar om ett misstag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer