Kalle Gudmundsson, socialdirektör Jönköping. Foto: Linda Mathillas / SVT

Socialdirektören om äldrematen: En jätteflopp

Uppdaterad
Publicerad

Socialdirektören hävdar idag att man inte medvetet försökte undanhålla politikerna vilka maträtter som serveras till de äldre i kommunen.

Provsmakningsbluffen där politikerna i äldrenämnden under gårdagen fick helt annat mat än den som serverades på äldreboenden i Jönköping har lett till starka reaktioner under torsdagen. Tidigt i morse möttes socialdirektören Kalle Gudmundsson, områdeschefen Barbro Lundby och kommunens informatör Stefan Carlsson för att diskutera vad som egentligen hände.

– Otroligt genant att det nu upplevs som vi inte kan stå för den maten vi serverar till de äldre, säger Stefan Carlsson.

Även socialdirektören är skamsen och säger att det som hänt är djupt olyckligt.

– Det känns som en jätteflopp att det blev såhär. Våra intentioner har inte varit att föra folk bakom ljuset. Det var ju för att visa hur fin mat vi har som vi gjorde det här, säger Kalle Gudmundsson.

Hur kunde det här ske?

– När vi gjorde beställningen kunde man inte utöka antalet portioner pölsa för att beställning var för sen. Istället för pölsa satte köket samman en kötträtt och en fiskrätt istället. De politiker som tog fisken fick samma som de äldre, säger Gudmundsson.

Kort varsel

Enligt socialdirektören visste inte politikerna att de fick annan mat.

Men borde ni inte känt till att det tog tid att beställa?

– Vi borde gjort beställningen tidigare. Det var för att man inte skulle veta att nämnden skulle provsmaka som det blev kort varsel.

Han säger också att kötträtten som serverades till politikerna förekommer i matsedeln och att den inte gjordes specifikt för politikerna.

– Den får de äldre också men inte just igår. Det är jättetråkigt att det blev på det här sättet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.