Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Engström är HR-chef i Aneby kommun. I klippet berättar hon om hur distansarbete blivit en nödvändig förmån för att rekrytera viss personal. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Distansarbete är en förutsättning för Aneby kommun att hitta personal

Uppdaterad
Publicerad

Att kunna jobba hemifrån en del av arbetstiden har blivit en viktig del av anställningsvillkoren. Det märks bland annat i anställningssituationer där de sökande frågar om möjligheter till distansarbete allt tidigare i ansökningsprocessen.

– Vi märker att de som söker jobb hos oss frågar om det väldigt tidigt, till och med innan de faktiskt har sökt tjänsten.

Aneby kommun är den minsta kommunen i Jönköpings län. Det är en timmes resväg från Linköping och något kortare från Jönköping. Att hitta personal till vissa befattningar är ibland en utmaning.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

– För att vara en attraktiv arbetsgivare behöver man kunna erbjuda personalen att jobba på distans. Jag tror att det är jätteviktigt, säger Carina Andersson, socialchef i Aneby kommun.

Carina Andersson är socialchef i Aneby kommun. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Riktlinjer för distansarbete

Av länets kommuner var det bara Eksjö som hade riktlinjer för distansarbete sedan innan. Nu uppger samtliga kommuner att det finns. I de flesta kommuner har de medarbetare som arbetar i verksamheter där det är möjligt, ett par dagar i veckan att förfoga till arbete hemma.

– Det är naturligtvis bra för de som har barn, att enklare få ihop sitt livspussel och då innebär det mindre stress, säger Carina Andersson.

– Jag pendlar och då är det skönt att slippa det alla dagar i veckan. Det sparar tid för mig, säger Tilda Hultin och får medhåll av kollegorna vid fikabordet.

Få ihop livspusslet

– Idag är det inget problem, vi är så digitala, och har allt i våra datorer, säger Carina Andersson. Jag tror att det blir mer.

– Vi vill att medarbetare ska känna att det här är Aneby kommun och här kan man vara långsiktigt och få växa i sitt arbete och samtidigt få ihop sin vardag, säger Caroline Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

Mer i ämnet