Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya eventuella hyreshöjningar och skenande elpriser hotar Lars Bards djuraffär i Värnamo. Hör hans kamp när akvarium efter akvarium måste släckas ner, i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Djuraffär i Värnamo om elkrisen: ”Måste släcka ner akvarium”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är mitt på dagen och ljust ute, är det mörkt inne i Lars Bards djuraffär i Värnamo. Han har varannan lampa tänd för att spara på strömmen – men befarar att det inte kommer hålla djuraffären vid liv.

Lars Bard har ägt sin djuraffär i sju år. Men på grund av den allmänna prisökningen, energikrisen och en hyreshöjning som väntar runt hörnet befarar han att han kommer behöva gå i konkurs inom en snar framtid.

– Man kan inte bara säga ”lägga ner” för det vill vi ju inte göra. Men samtidigt har vi sådana oerhörda prisökningar, säger han.

Lars tar ett foder som han säljer i affären som ett exempel på en stor prisökning som butiken drabbats av.

– De har aviserat en prishöjning på nästan 20 procent nu efter nyår, detta efter att de redan hade en prisökning i somras. Det gör att folk kommer dra sig till mindre bra och billigare foder istället. Det blir ett problem. Jag har svårt att tro att kunderna orkar med de prishöjningarna som kommer nu, säger han.

”Den som tjänar mest på den här höjningen är staten”

Lars Bard är frustrerad över situationen som råder.

– När vi betalar elen så är det skatt och jag tror att det är moms på det med. Den som tjänar mest på den här höjningen är staten och det är inte riktigt rätt att de ska dra pengar från oss småföretagare ännu mer än vad de gör, säger han.

Se Lars visa hur hans djuraffär har drabbats av prisökningarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.